Dit is de titel van een logje op Mascha’s persoonlijke blog. Een blog idee was om de titel van een ander “te jatten” en dan zelf een stukje te typen. Officieel mocht ik het stukje niet lezen, maar dat deed ik wel, inclusief de comments. En ik raakte voldoende geïnspireerd. Dus dank u Mascha en alle commenters. Het stukje ging erover dat Mascha haar baan (fulltime blogger) wel heel leuk vind en dat ze weet wat hard werken is. Dat doet ze nu ook, maar het valt haar minder zwaar dan haar andere baantjes. Daar vielen nog niet zo veel mensen over, maar wel over het “zeuren”. Zeuren (beauty)bloggers zoals Mascha nou wel of niet?

Natuurlijk doen Mascha en al haar collega’s dat wel eens. Misschien doen ze dat niet publiekelijk, maar iedereen heeft het recht op zeuren. Soms moet je gewoon even wat stoom afblazen. Soms heb je als fulltime blogger ook wel eens geen zin, maar als je niet met een artikel op de proppen komt, worden je lezers boos. Soms zitten de trolls je tot hier. Erg begrijpelijk allemaal. Iedereen met een baan heeft wel wat te zeiken en dat moet ook kunnen, zolang het niet de spuigaten uit loopt. Een schoonmaker is het stront soms strontzat, een horeca medewerker kan de klanten wel achter het behang plakken, een leraar zou ook wel eens willen spijbelen etc. etc.

En dan gaan ze met z’n allen zeuren over welke baan het zwaarst is. Wie er het meeste recht op zeiken heeft, zeg maar. Van mij mag iedereen zeiken met mate. Laten we wel wezen, als jij als hersenchirurg van mening bent dat jouw baan het zwaarste is en je dus het meeste recht op klagen hebt, had je geen hersenchirurg moeten worden. Komaan, werken is gewoon zwaar, wat je ook doet. Werken is voor sommige mensen ook heel leuk, maar dat neemt niet weg dat er altijd mindere kanten aan je werk zitten of dat je af en toe eens een baaldag hebt.

Tevens wordt er druk gediscussieerd over het “nut” van een baan. Dat een verpleger een nuttiger baan dan een kinderjuf zou hebben, omdat fouten binnen de verpleegkunde patiënten fataal kunnen worden. Dat je bezig houden met cosmetica en lichaamsverzorging wel erg oppervlakkig is. Dat is appels met peren vergelijken. Als je ergens voor betaald wordt, dan doe je blijkbaar iets nuttigs, anders zou je er geen geld voor krijgen. Een kinderjuf doet even belangrijk werk als een verpleger. Inderdaad, zoals iemand al zei, als een kinderjuf haar kinderen niet goed onderwijst, kunnen ze moeilijk verpleger worden. Als de verpleger thuis geen uitlaatklep heeft (even hersenloos een beautyblog lezen heur) is zij eerder geneigd fouten te maken en dat kan weer iemand fataal worden. Wie zou zo mooi je make-up doen, als er geen visagisten waren? Hoe vies zouden kantoren wel niet zijn, als er geen schoonmakers waren? Hoe saai zou het leven zijn als er geen acteurs waren voor films of schrijvers om boeken te schrijven? Een mooi doek aan je muur? Iemand moet die maken. Geen horeca mederwerkers? Nou, mag je zelf je eten gaan halen. Etc.

Mijn vader is een fietsenstalling bewaker. In de familie wordt hij soms geplaagd met zijn baan. “Oh hoe vermoeiend, altijd maar kaartjes knippen”. Maar meneer staat daar wel de hele dag om te zorgen dat jouw fiets niet gejat wordt. Elke baan is zwaar, (af en toe) vervelend en desalniettemin nuttig. Daar moeten we geen ruzie over maken. Wat we wel moeten doen, is elkaar respecteren, want we hebben elkaar uiteindelijk toch nodig. 😉