Mijn allereerste concert… ik was toen een jaar of 15 en ik ging met mijn oudere nicht en haar vriendinnen naar Dauwpop. Zonder die nicht had ik waarschijnlijk niet eens gemogen. Ik mocht met mijn vriendinnen wel naar kleine concerten in de stad, maar ik werd dan ook gebracht en gehaald. Ik was pas een jaar of 18 toen ik met een vriendin naar een “echt” concert ging van een buitenlandse artiest in een andere stad.

De buitenlandse artiest in kwestie was Avril Lavigne. Het kaartje en de reiskosten waren best duur voor een arme scholier. Eenmaal aangekomen stonden er kinderen in de zaal. Kinderen met een ouder, dat dan weer wel, maar toch. Wat moesten 6-jarigen in Godsnaam nou hier? Avril Lavigne maakt dan wel pop muziek, maar ik had haar publiek toch ouder ingeschat. Ik ging voornamelijk voor de nostalgie.

Toen spraken we een paar tieners. “Voor wie kom jij?”¬†Voor wie kom ik? Voor Avril natuurlijk… “Oh ik kom voor The Jonas Brothers”. De gebroeders Jonas stonden in het voorprogramma en hebben een jonger publiek. Daar stonden wij dan, tussen de kinderen met hun papa’s en mama’s en een paar tieners / twentysomethings.

Ik hou niet van kinderen. Het enige voordeel van kinderen is dat ze doorgaans kleiner zijn dan ik (ook niet altijd) en ik dus over hun heen kan kijken. Helaas weken de mama’s en de papa’s niet van hun zijde. Hoewel ik een behoorlijke hekel aan kinderen heb, douw ik ze ook niet zomaar aan de kant om naar voren te komen. Mijn vriendin had er flink de pest in. Die zag dit ook niet aankomen.

Uiteindelijk zijn we op een trap gaan zitten (er waren geen stoelen meer en het concert vond plaats in het Gelredome) zodat we toch nog wat van Avril konden zien. Ik had best een leuke avond uiteindelijk, maar het voorprogramma vond ik niets, evenals de horde kinderen. Van de volwassenen kon ik ook niet zeggen of zij voor zichzelf kwamen of als chaperonne van een kind. Ik vond het geheel maar vreemd.

Ik weet dat er kleuter concerten zijn. Zoals voor Sinterklaas, K3 en andere bandjes die zich op kinderen richten. Iedereen zit dan meestal op een stoel en de kinderen dansen er op. Maar ik had geen idee dat kinderen ook naar reguliere concerten gingen. Mijn ouders namen ons mee naar de kinderboerderij, niet naar The Spice Girls of The Backstreet Boys.

Is dit iets van rijke ouders? Of is iets van de nieuwere generatie? Of iets van pop muziek?