Vandaag liet ik de hond uit. We hebben een brede berm aan de rechterkant en een smallere aan de linker. Ik loop altijd standaard rechts, maar in deze situatie was dat sowieso handiger. Mij is altijd geleerd dat het verkeer rechts rijdt. Voetgangers horen bij het verkeer, dus wij lopen ook rechts. Zo nam ik maar aan.

Nu liep ik, op een fietsenpad, naast de rechterberm, bijna tegen een meisje op. Het kind had een fiets bij zich en hield links aan. “Eigenlijk loop jij aan de verkeerde kant van de weg”. Opgeschrikt uit dromenland, reageerde ik niet. Bovendien had ik hoe dan ook,¬†geen zin in een discussie met een meisje van pakweg twaalf jaar.

Natuurlijk ben ik wel vaker linkslopers tegen gekomen. Het argument is dat je het verkeer dan ziet aankomen. Maar ik hoef geen verkeer aan te zien komen, als iedereen braaf rechts aanhoudt en om mensen heen rijdt (in plaats van er tegenaan). Als fietser ben ik daar nooit te beroerd voor geweest.

Links lopen voelt voor mij ook verkeerd. “Het hoort niet” gilt mijn lichaam. Even googlen levert op dat we zo vaak mogelijk rechts moeten aanhouden, ¬†maar omdat voetgangers nogal fragiel zijn (we kunnen ook nergens tegen, brommer tegen de kont en we janken alles bij elkaar), mogen zij de veiligste kant van de weg aanhouden, welke vaak links is, zodat ze niet slachtoffer worden van luie verkeer deelnemers die echt niet even een bochtje om een mens heen willen maken.

Ben jij een linksloper of een rechtsloper?

(Bron)